Intervju med den finska deckardrottningen Leena Lehtolainen

Den finska deckarförfattarinnan Leena Lehtolainen är aktuell med sin nya bok Var Är Alla Flickor Nu?, den tionde boken i serien om den kvinnliga polisen Maria Kallio. Tyvärr är endast 4-7 samt 9 och 10 översatta till svenska. Leenas svenska förlag är Bazar Förlag som gav mig chansen att ställa några frågor till henne.

F: Jag tycker att det är så häftigt att du debuterade som författare redan som 12-åring. Vad handlade den boken om? Har du alltid velat skriva?

S: Den första boken handlade om fyra ungdomar, två flickor och två pojkar, och det var en spänningsroman med poliser, skurkar och dessutom handlade den om döden. Jag har alltid velat skriva men det är inte så lätt att försörja sig på att skriva. Min andra bok publicerades när jag var 17 år men det var inte förrän efter den första boken om Maria Kallio som jag började förstå att det gick att skriva på heltid. Den togs emot väl.

F: Böckerna om Maria Kallio som är översatta på svenska börjar med den fjärde boken i serien. Varför blev det så?

S: Bonniers förlag som gav ut den valde troligen den fjärde boken eftersom Maria Kallio i den boken flyttar till Esbo så det blev en naturlig början på en serie.

F: Jag får gratulera till den fina avtal med Amazon publishing som du ingått! Både böckerna om Maria Kallio och livvaktstrilogin om Hilja Ilveskero kommer att ges ut i USA. Grattis!

S: Tack! Den första Kallioboken, My First Murder, kommer ut i december 2012 och den andra och tredje Kallioboken under 2013.

F: I Sverige har begreppet deckardrottning blivit stort under 2000-talet och det finns en hel massa duktiga svenska deckarförfattarinnor. Hur ser deckarklimatet ut i Finland?

S: Det har blivit en ökande genre även i Finland, för tjugo år sedan släpptes kanske 15-20 deckare per år och numer kommer 70-80 nya deckare ut varje år. Genren är på frammarsch men det finns ingen trend liknande den i Sverige med kvinnliga deckarförfattare.

F: Varför tror du att det är så få finska författare som är översatta och marknadsförda på den svenska marknaden?

S: En orsak är nog att det finns så få översättare som kan översätta från finska till svenska. Det är stor brist på sådana översättare. Sen har finska författare inte varit speciellt bra på att marknadsföra sig själva, troligen tror de att det inte finns något intresse utomlands för deras böcker. Det verkar som om det blir en ändring på det framöver så vi får väl se om det blir fler finska namn i bokhandlarna i Sverige också.

F: Var Är Alla Flickor Nu? handlar ju till stor del om främlingsfientlighet. I Sverige har det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna numer kommit in i riksdagen. Hur blåser de här vindarna i Finland?

S: Det blåser definitivt främlingsfientliga vindar i Finland också. Jag blev illamående emellanåt när jag gjorde research för Var Är Alla Flickor Nu?, det fanns så mycket hat på nätet bland annat. Jag fick byta telefonnummer för att inte få otäcka telefonsamtal från människor som inte tycker om att det här ämnet tas upp till granskning. Och det finns politiska partier motsvarande SD i Finland också.

F: Jag måste säga att jag tycker det är så uppfriskande att Maria Kallio är en feministisk hjälte och lever i ett jämställt förhållande utan att det tar någon fokus från handlingen i böckerna – det liksom bara är så som det ska vara! Även Marias pappa verkar vara en jämställd man som gör sin del av hemsysslorna utan att klaga eller förvänta sig beröm. I Sverige är tyvärr feminismfrågan lite förlöjligad just nu känns det som, det har blivit en backlash om dessa frågor och nu debatterar även starka kvinnor för det egna valet t ex gällande föräldraledighet istället för en strikt uppdelning, vilket ju kommer att göra att fler kvinnor är hemma i alla fall. Hur ser feminismfrågorna ut i Finland? Är detta ett ämne som är dig kärt?

S: Det är samma i Finland, feminist har blivit ett skällsord och hela feministrörelsen har också en backlash. Jag tycker det är viktigt att visa att det finns goda feministiska förebilder. Maria Kallio är definitivt en feminist och det är jag också.

F: I dina böcker så märker man att du har en stark kärlek till konståkning. Har du åkt själv?

S: Nej, men jag älskar konståkning! När det flyter på och händer oväntade och underbara saker på isen är det som ett konstverk.

F: Vad läser du själv? Favoritförfattare, bästa bok?

S: Jag läser mycket och försöker läsa olika genres, inte minst lyrik för det gör att språket utvecklas. Man måste få utomstående input i sitt skrivande. Jag har många favoritförfattare och kan inte välja ut endast en favorit.

Tack Leena för att du tog dig tid att svara på frågor! Lycka till med nya Var Är Alla Flickor Nu?, hoppas den blir en succé, och hoppas att lanseringen i USA går bra. Jag ska läsa de Kallioböcker jag inte läst hittills när de kommer ut på engelska!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: