Läst: Var är alla flickor nu? av Leena Lehtolainen

Var är alla flickor nu? (inbunden)

Var är alla flickor nu? av Leena Lehtolainen (2012) – ♥♥♥♥
Bazar Förlag (recex)

Tre muslimska flickor försvinner med kort tids mellanrum från den lilla staden Esbo, men ingen av dem anmäls saknad av sina familjer. Alla är de tonåringar som har gått i samma ungdomsklubb som Iida, kriminalkommissarie Maria Kallios dotter.
Maria Kallio har just börjat som ledare för en specialgrupp inom polisen som utreder våldsbrott som faller utanför det vanliga mönstret. Man hinner knappt sätta igång med att intervjua människorna i offrens umgängeskrets förrän nästa flicka, den iranska Noor, hittas mördad i en snödriva, strypt med sin egen sjal. Det framkommer snart att hon hade en finsk pojkvän. Allt tyder på hedersmord, och Noors manliga släktingar kallas in för förhör. Men i Tjejklubben stöter Maria Kallio på spår som pekar i en helt annan riktning …
Det är ett brott som blottar en ormgrop av upprörda känslor, fördomar och illvilliga rykten.

Maria Kallio är en stark, målmedveten kvinna och en intressant och levande huvudperson i Leena Lehtolainens böcker. Så även i den här boken, den nionde i serien om Kallio men den femte som är översatt till svenska. Lehtolainen tar upp ämnet främlingsfientlighet och rasism i den här boken och gör det bra och tänkvärt. Slutet bjuder på en riktig plot-twist. Jag gillar att Kallio lever i ett jämställt förhållande men att det inte görs någon affär av det utan att det bara är så…som det borde vara. Lehtolainen har i tidigare böcker också tagit upp ämnen om fördomar och trångsynthet och känns som en viktig och stark röst som för fram tunga frågor fast samtidigt bjuder på en underhållande läsupplevelse.

Jag ger boken en fyra, och rekommenderar Lehtolainens böcker om Maria Kallio till er som inte redan läst dem. Det är dessutom spännande att läsa böcker som speglar samhället Finland – som trots att det är ett av våra grannländer är tämligen okänt, åtminstone för mig.

Köp den här eller här!

5 svar till “Läst: Var är alla flickor nu? av Leena Lehtolainen”

  1. Tack för tips, själv läser jag nu Fasanjägarna.

  2. […] Många har skrivit om boken däribland Den läsande Kaninen, Feministbiblioteket och Läsa & Lyssna. […]

  3. […] Här är länken till recensionen! […]

  4. Reblogga detta på Läsa & Lyssna and commented:

    Rebloggar detta inlägg som en del av Bokbloggare Mot Rasism!! Kolla in #bokbloggaremotrasism och #jagärintesverigedemokrat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: