Läst: Vattenänglar av Mons Kallentoft

Vattenänglar (inbunden)

Vattenänglar av Mons Kallentoft (2012) – ♥♥♥
Forum Bokförlag (recex)

Kriminalinspektör Malin Fors är våldsrotelns stjärna. Envis och skicklig, intuitiv och intelligent. Besatt. Ständigt på flykt från sig själv, uppslukad av arbete. En septemberonsdag kallas hon till en villa i ett av Linköpings finare områden. Ett gift par har hittats mördade i sin jacuzzi. Nakna och isblå i ett vatten som inte längre är genomskinligt klart. Deras femåriga adoptivdotter Ella är försvunnen och ett intensivt sökande inleds. Är flickan vid liv och har förts bort? Eller har hon försökt rymma från mördaren och drunknat i Stångån?
Medan tunga regnmoln vakar över staden dras Malin Fors och hennes kolleger in i ett fall där gränserna har blivit otydliga. Mellan döda och levande, mellan gott och ont. Utredningen tvingar henne att konfrontera sina egna demoner, och begäret att låta alkoholen sudda ut verkligheten är starkare än någonsin. Men hon vet att hon inte får ge upp. Hon kan inte svika Ella. Hon måste hitta henne och den som dödade hennes föräldrar.

Malin Fors är en mänsklig hjältinna som det är lätt att tycka om och känna sympati för. Kallentoft beskriver henne, och hennes kamp med alkoholbegäret mycket bra, och jag blir glad åt att få en ny Fors-deckare att sätta tänderna i. Men jag måste säga att Kallentoft ibland blir för poetisk och högtravande och de partier där offren talar till Malin, som i första boken kändes lite nyskapande, numer mest är irriterande. Även om själva brottstoryn i den här boken är spännande så är det i alla fall de delar som handlar om karaktärernas vardag som jag läser med störst behållning. Han är mycket skicklig på att krypa under skinnet i sina personbeskrivningar. Det är ett gott betyg till Kallentoft tycker jag, att man engagerar sig i hans karaktärer. Min favorit är Zeke, den tuffa polisen som droppar one-liners på engelska men som längtar efter kärlek.
Den här gången handlar det som bortrövade barn och handel med barn, ett ämne som är fruktansvärt att tänka sig in i som förälder – att en dag få sitt barn stulet.

Boken får en stabil trea och rekommenderas. Jag gillar Malin Fors och är glad över att Kallentoft fortsatte föbi årstids-serien.

Köp den här eller här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: