Läst: Springfloden av Cilla och Rolf Börjlind

Springfloden
Springfloden av Cilla och Rolf Börjlind (2012) – ♥♥♥♥
Norstedts (recex)

1987. Under en kall och likgiltig fullmåne begås ett sadistiskt mord på en strand på Nordkoster. Offret är en ung kvinna. Förövarna är tre personer. En ung pojke blir ofrivilligt vittne till mordet. Mordutredaren Tom Stilton på Rikskrim arbetar i motvind: offrets identitet kan inte fastställas, inget motiv hittas, gärningsmännen går inte att spåra. Till slut hamnar utredningen på hyllan. Över femton år senare får Stilton, via en annan utredning, en ny infallsvinkel på fallet. Men samtidigt börjar hans psykiska hälsa att vackla och efter en uppslitande skilsmässa tappar han helt fotfästet i tillvaron.
2011. Olivia Rönning får i uppgift att skriva ett elevarbete på Polishögskolan om det olösta strandfallet. Hon vaskar fram så mycket hon kan via gamla källor, det svåraste visar sig dock vara att få tag i den som ledde mordutredningen. Tom Stilton är nämligen som uppslukad av jorden.

Det märks att paret Börjlind inte är några dunungar inom skrivar- och spänningsområdet, det är spännande, välskrivet och tempot är högt. Personskildringarna är utmärkta, speciellt mycket tycker jag om skildringen av de hemlösa, och Tom Stilton känns som en ny favoritkaraktär. Jag måste också säga att mordet i början hör till ett av de mest obehagliga jag läst på länge, att bli levande begravd på en strand för att invänta tidvattnet…det är inte roligt… Det duggar cliffhangers och plot-twists och jag ser fram emot nästa bok i serien. Slutet är överraskande vilket inte är så lätt att åstadkomma.
En anmärkning har jag dock, det märks emellanåt att författarparet har en bakgrund som manusförfattare för ibland så känns det mer som att läsa ett filmmanus än som en bok, texten blir mycket beskrivande som om det vore en filmscen. Men det gör inte så mycket, det var mest en reflektion.

Jag gillar Springfloden, lysande underhållning och det skulle kunna bli en utmärkt film eller TV-serie också. En fyra i betyg blir det! Och ett vansinnigt snygg omslag!

Köp den här eller här!

Annons

2 svar till “Läst: Springfloden av Cilla och Rolf Börjlind”

  1. Ska läsa den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: