Bokbloggsjerka 31 aug – 3 sept

Nu är det fredag och jerkadags med Annikas litteratur- och kulturblogg. Den här gången lyder frågan:

Vad är det som gör en svensk kriminalroman typiskt svensk för dig. En italiensk kriminalroman typisk italiensk. Amerikansk? Välj ett land och tala om för mig vad du tycker kännetecknar just det landets kriminalromaner.

Jag älskar skotska deckare och en hel hög av mina favoritförfattare kommer från Skottland – Denise Mina, Stuart MacBride, Ian Rankin och Val McDermid. De skriver rätt olika typer av deckare men det som de ändå har gemensamt är en viss ton som beskriver skottarna som ett kärvt, tufft, osofistikerat släkte med en rätt svart humor som man antagligen lagt sig till med för att kunna stå ut, en riktig galghumor. Det är speciellt tydligt i MacBrides och Rankins böcker. Skotten beskrivs som någon som äter för dålig, fet mat (rowies, bacon butties och chips), dricker kopiösa mängder och svär som borstbindare…och både väderklimatet och klimatet mellan människorna är minst sagt kärvt. Men dessa författare beskriver allt detta med kärlek och värme och är stolta över sitt land. Det är fint. Böckerna av ovanstående författare har också en tendens att vara mycket råa och grafiska i beskrivningen av våld och brott men jag gillar ju sådana böcker…

Så typiskt för en bok av en skotsk författare är alltså den raka och osofistikerade beskrivningen av Skottland som en tuff plats, och våldet beskrivs naket och utlämnande men det finns värme och humor i botten.

12 svar till “Bokbloggsjerka 31 aug – 3 sept”

  1. Visst kan det var vissa skillnader beroende på vilket land författaren kommer ifrån. Denise Mina har jag också läst böcker utav. Väldigt bra!

  2. Har bara läst Rankin, men jag har läst Trainspotting också och där stämmer det in.

  3. Håller med om Stuart. Han är tuff:)

  4. Jag har nog bara läst Denise Mina och Ian Rankin av de skotska och de är verkligen annorlunda än de svenska motsvarigheterna. Lite kärvt är nog rätt beskrivning 🙂

  5. Din beskrivning fick till och med mig att bli sugen på skotska deckare (läser normalt inte så mycket deckare)…

  6. Den svarta humorn ja, den är framträdande i en del böcker, även en del engelska har det. Har läst Denise Mina och Val McDermid och håller med dig där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: