Läst: Mercurium av Ann Rosman

 

Mercurium av Ann Rosman (2012) – ♥♥♥
Damm Förlag (recex)

År 1802 står Metta Fock Ridderbielke inför rätta misstänkt för mord på sin man och två av sina barn. Mot sitt nekande döms hon att sitta på Carlstens fästning. Isolerad på den karga ön ska hon stanna, tills hon erkänner eller går under vilket som kommer först. Utan möjlighet till kontakt med omvärlden, utan vare sig penna eller papper, börjar hon brodera. Ord för ord tar en förtvivlad nådeansökan form.
2011 hålls en storslagen maskerad på fästningen. Gräddan av Sveriges societet är där, och innan kvällen är över har två personer mist livet. Men portarna har hela tiden varit stängda och bevakade, ingen kan ha tagit sig in eller ut. Finns mördaren någonstans bland de 94 gästerna? Kriminalinspektör Karin Adler kallas till platsen och pusslandet kan börja.

Jag tyckte inte den här boken var en deckare eller en spänningsroman i traditionell mening men jag tyckte om den ändå. Den är mer ett drama med rötterna i ett riktigt justitiemord och de delar som utspelar sig i Metta Focks tid är de jag tycker är bäst. Deckarhistorien i modern tid är välskriven men det hettar aldrig till eller blir speciellt spännande, men det gör som sagt inte så mycket eftersom jag har stort utbyte av historien ändå. Ann Rosmans signum är att blanda autentiska historier från förr, med historier i modern tid. Det funkar bra och man lär sig mycket om hur det var förr. Rosmans språk skiftar subtilt mellan de olika tiderna vilket bidrar till känslan av att man befinner sig med i storyn. Snyggt och skickligt!

Det blir en stark trea till en historia som är trevlig, lärorik och välskriven men kanske inte nagelbitande spännande. Omslaget är dessutom mycket vackert, och det är roligt att det finns en bild av den broderade nådeansökan på insidan av pärmarna. En trevlig touche!

Köp den här eller här!

Ett svar till “Läst: Mercurium av Ann Rosman”

  1. […] urval andra som bloggat om boken är Beas bokhylla, Alla dessa funderingar, Läsa&Lyssna, Enligt O, Bokbloggen, Bokstunder, Erikas bokprat, med näsan i en bok, Books ABC, Mysterierna, En […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: