Lyssnat på: Mord i Blått av Jan Mårtenson

Mord i Blått av Jan Mårtenson (2012) – ♥♥♥-
Bonnier Audio  

Företaget Swedish Fashion överdådiga 50-årsjubileum firas i Marrakech, den mytomspunna staden i Marocko mellan snötäckta Atlasberg och Saharas sandvidder. Där flockades 1900-talets internationella jetset och där levdes ett hedonistiskt liv, långt borta från borgerliga spärrar och konventioner. Och där skapade modeikonen Yves Saint Laurent sitt residens i den magnifika trädgården Jardin Majorelle, där hus och dekorationer skimrar i lysande kraftfullt majorellblått.  Johan Kristian Homan, den stillsamma antikhandlaren från Gamla stan, hamnar mitt i firandet. Hans flickvän Francine är bjuden till jubileet, och Johan Kristian följer med.
Men plötsligt, under ett besök i Yves Saint Laurents trädgård, slår döden till. Rånmord, tror marockansk polis. Mord, tror Homan, men han har ju inga bevis, bara sin intuition.
Tillbaka i Stockholm involveras Homan alltmer i intrigerna bakom modehusets fasader. Dramatiken växer och snart finner han sig mitt i en händelseutveckling med dödlig utgång.

I vanliga fall skulle det faktum att en romanseries huvudperson lever i ett slags status quo och inte utvecklas det minsta vara en negativ sak…men när det gäller Homan så är det tryggt och mysigt att man vet precis vad man får när man öppnar en ny Mårtenson. Denise Rudberg hävdar att hon skapat genren elegant crime, men jag anser att Mårtenson är uppfinnare av den genren. Det är trevlig, lättsmält underhållning och känns tämligen gammaldags (det är lite lustigt när Homan träffar unga busar och ska skriva tuff, ungdomlig dialog) men mysigt, som ett avsnitt av Morden i Midsomer. En eloge till Mårtenson, som gör sin research och placerar Homan i olika miljöer för varje bok. Osannolikt och otroligt är det men jag gillar Homan ändå. Man lär sig alltid något och jag tycker det är roligt att läsa om en miljö, med antikviteter och fina viner, som jag (utarbetad ensamstående tvåbarnsmamma…) aldrig skulle röra mig i.

Det blir en svag trea till en ny Homan-deckare, denna gång i modemiljö men annars sig lik. Tomas Bolmes inläsning passar texten och han gör ett bra jobb! Läsvärt för stunden men även lätt att glömma bort.

Köp den här eller här!

Jämför bokhandlarnas priser på boken Mord i blått!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: