Läst: Journal 64 av Jussi Adler-Olsen

Journal 64 av Jussi Adler-Olsen (2012) – ♥♥♥♥
Bra Böcker (recex)

Fram till för bara 40 år sedan skickades missanpassade kvinnor till Kvinnohemmet på ön Sprogø för att glömmas bort. Grymhet, tvång och förnedring tillhörde vardagen på den lilla isolerade ön utanför Danmarks kust. För vissa innebar livet på ön oinskränkt makt, men för de flesta en fruktansvärd misär. Dit kom Nete Hermansen, och hon lyckades även ta sig därifrån. Trodde hon.
En dag hinner hennes förflutna ikapp henne och det blir inledningen på en av Avdelning Q:s hittills svåraste utredningar. Vad döljer hennes förflutna? Vad hände egentligen med henne? Vart försvann människorna runt henne? Och vem låg bakom?
Manad av sina envisa assistenter, Assad och Rose, börjar Carl Mørck att arbeta med det gamla fallet. Snart går det upp för den lilla gruppen att fallet blott är en liten del av något mycket större. Det handlar om övergrepp av det värsta slaget och det pågår fortfarande.

Det var min första bekantskap med Avdelning Q och den var angenäm. Adler-Olsens sätt att skriva är fullt av besk humor och det är mycket underhållande samtidigt som storyn är spännande. Ämnet – institutionella övergrepp, tvångssteriliseringar och påtvingade aborter på kvinnor som bedömdes som ”sinnessjuka” på tämligen grumliga grunder, är ett förfärligt obehagligt ämne och med tanke på att sådana här övergrepp även skedde i Sverige i en inte alltför avlägsen dåtid är det nyttigt att bli påmind hur hemskt det är med människor som anser sig tillhöra en ”finare” sort. Vad gäller sidohistorien med Carl och hans kusin Ronny är det något som inte är så intressant för mig som läser den fjärde boken i serien som första bok av Adler-Olsen…eftersom jag tänker läsa de föregående tre också så kanske det klarnar vad det handlar om. Och förresten – fin plot-twist på slutet (säger inget mer om det…:-))!

Det blir en fyra i betyg från mig. Det är extra trevligt att upptäcka en ny författare som skrivit fler böcker än den man just läst, så man har något att lägga till den aldrig sinande att-läsalistan!!

Köp den här eller här!

Jämför bokhandlarnas priser på boken Journal 64!

Annons

10 svar till “Läst: Journal 64 av Jussi Adler-Olsen”

  1. Man tjänar på att läsa dem iordning, tror jag, även om jag inte heller gjorde det.

  2. Jag har läst de 2 första böckerna, suveräna. Lyssnade på den tredje, suveränt berättad av Stefan Sauk!! Nu väntar jag på att den här ska komma som ljudbok, tyckte det blev ännu bättre att lyssna 🙂
    hälsn. Kickie, ny följare av din fina blogg!

    • Jag började med fyran…men sen kör jag nog som det var tänkt:-)! Annars lyssnar jag gärna, speciellt om uppläsaren är bra. Tack för rekommendationen! Sauk är bra. Tack för att du går in och besöker, välkommen i massor!

  3. Det låter bra jag har den första i serien på min nordiska lista, med författare som jag är nyfiken på inför Bokmässan. Den ligger och väntar i bokhyllan.

  4. Böckerna är bra, och Stefan Sauk som uppläsare gör att dom blir suveräna. Jag kan även rekomendera böckerna av Buthler/Öhrlund – med Stefan Sauk som uppläsare.

  5. Kvinnan i rummet har jag läst och jag kommer att fortsätta läsa böckerna av den här författaren. Fasanjägarna och Flaskpost från P står i bokhyllan och väntar.

  6. […] Några andra som har bloggat om boken: Alkb  Bokbrus  Boksnoken   Läsa & Lyssna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: