Läst: I Tystnaden Begravd av Tove Alsterdal

I Tystnaden Begravd av Tove Alsterdal (2012) – ♥♥♥♥
Lind & Co (recensionsexemplar)

Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med sin egen yxa på gården Rauhala hemma i Tornedalen. I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en rysk gangsterledare sin närmaste vän, och flyr mot gränsen. Katrine, som just har fått sparken från Sveriges Radio, upptäcker att hennes mamma inte är den människa hon trodde. I byn Kivikangas långt uppe i norr finner hon sanningar som tystats ner i generationer. Medan midvintern långsamt släpper sitt järngrepp över Nordkalotten dras deras historier allt närmare varandra, tills allting slutligen löper samman i den utkylda mangårdsbyggnaden på Rauhala – ett namn som betyder lugnet, friden.

Huvuddelen av den här boken utspelar sig i en tornedalsk by och jag är så svag för sådana miljöer av nån anledning. Med små förändringar i språket och dialogen gör Alsterdal att det känns verkligt och genuint norrländskt. Boken handlar mycket om släktskap, om sökandet efter sina rötter och en vilja att veta var man hör till. ”Vems är du” som byborna frågar nykomna besökare i byn… Alsterdals språk är otroligt drivet och skönt att läsa, ögonen far över den sömlösa texten och man är trygg i att överlämna sig i hennes händer, hon för en framåt i berättelsen. En annan sak som jag är svag för är när det dyker upp personer från andra böcker, att man får veta hur det gått för dem. I den här boken får man ånyo träffa en person ur Kvinnorna på Stranden, båtflyktingen från Afrika som numer heter Promise och bor i Kivikangas.

Historien är spännande och originell, jag får lära mig massor om politisk utvandring till Sovjet och hur dessa utvandrare behandlades. Det blir en fyra i betyg, jag rekommenderar verkligen denna bok till er som tycker att Åsa Larssons böcker är bra.

Köp den här eller här!

Jämför bokhandlarnas priser på boken I tystnaden begravd!

Annons

6 svar till “Läst: I Tystnaden Begravd av Tove Alsterdal”

 1. Ska genast kolla upp den här författaren. Jag älskar ju Åsa Larssons böcker 🙂

 2. Ja, helt klart läsvärd. Åsa Larsson är fortfarande svenska deckardrottningen tycker jag. Har du några bra sommarlästips??

  • Det blir nog svårt med tips, du verkar ha läst allt som jag själv läst/vill läsa 🙂

   Andreas Roman, har du läst något av honom? Roslund & Hellström? Buthler & Öhrlund? Håkan Nesser?

   Själv tänkte jag ge mig på Justin Cronins tegelsten Flickan från ingenstans. Enligt vad jag hört ska det vara en dystopi, eller kanske postapokalyptisk. Eventuellt var det vampyrer i också, men jag vet inte säkert 🙂

   • Jag började på Mörkrädd som ljudbok men uppläsaren var så dålig att jag stängde av…kanske ska läsa den som pappersbok istället för idén var ju god. Jag står faktiskt på kö (efter dottern) för att läsa fortsättningen på Cirkeln, Eld! Cirkeln var ju jättebra!!

   • Precis nu när jag läste detta så kom jag ihåg att det kommit ett bokpaket till mig, som finns på posten. I det paketet ligger Eld… Det har varit mycket i dag 🙂

 3. Ojoj, skynda och hämta!! När jag läst Titti Guldnånting, Bida Sin Tid måste jag verkligen läsa Eld!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: