Läst: Den Girige av Mattias Ronge

Den Girige av Mattias Ronge (2011) – ♥♥♥
Ordfront Förlag

Bernard Mellberg kom på sin genialiska affärsidé när han gick på Handels: en bostadsbytarsajt där folk mot en blygsam månadsavgift kan byta hyreskontrakt med varandra. Snart nog är han miljonär och lever ett liv som sticker i ögonen på hans vänstersympatiserande familjemedlemmar.
Framtiden ser ljus ut, tills Bernard vaknar upp i en mörk källare där han ligger bunden vid en stol och blöder. Det är måndag morgon och mannen med den grötiga rösten vill ha två miljoner kronor före klockan fem.
Bernard glömmer helt bort sin skamliga missbildning och sina mindervärdeskomplex. Vad som upptar hans tankar är istället att alla hans pengar av skatteskäl befinner sig i Peru och är omöjliga att nå. Dessutom verkar lösensumman vara skillnaden mellan liv och död, inte bara för Bernard utan också för mannen som håller honom fången.

Boken är uppbyggd i berättande stycken om de olika huvudpersonerna och det hoppas friskt i tiden…framtid eller tillbakablickar i en salig blandning. En mindre skicklig författare hade inte rott det i land för det är ett komplicerat sätt att skriva på, men Ronge lyckas! Han är heller inte övertydlig utan bit för bit fogas till helheten i berättelsen om vad som driver de olika personerna, ”show, don´t tell” i sitt prydno. Lite roligt är det att se att språket förändras i de olika styckena, lite Lapidus-snack i gangsterbeskrivningen, en beskrivning av den patetiske Bernhard som gör att man inte vet om man vill krama honom eller ge honom en örfil…

Boken är riktigt skickligt skriven av en driven författare som behärskar tidshoppande och olika berättarstilar men något för lite krut satsas på storyn tycker jag. Det är ändå en bra bok och en stark trea får den.

Köp den här eller här!

Jämför bokhandlarnas priser på boken Den girige!

2 svar till “Läst: Den Girige av Mattias Ronge”

  1. Jag gillade hans debutroman bättre, Tittaren! (Låt dig inte avskräckas av det fultråkiga omslaget!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: