Lyssnat på: Misstro av Ian Rankin

Misstro av Ian Rankin (2010) – ♥♥♥
Earbooks (recensionsexemplar)

Malcolm Fox arbetar med polisens internutredningar. Det innebär att han undersöker anklagelser mot andra poliser. Fox är frånskild, barnlös och över huvud taget ganska ensam. Han har tidigare haft problem med spriten men är numera helnykterist.
Polisen Jamie Breck misstänks för att sprida barnpornografi på internet, och Malcolm Fox får i uppdrag att undersöka om det ligger någonting i anklagelserna. Den som informerar honom är Annie Inglis på avdelningen för brott mot barn.
Fox blir intresserad av Annie Inglis, både förälskad och alldeles för nyfiken, och gör saker han inte borde göra.
Malcolm Fox har en syster, Jude, vars pojkvän Vince verkar vara en brutal typ. Fox tycker oreserverat illa om Vince och är övertygad om att denne regelbundet misshandlar hans syster.
När Vince en dag hittas död får ingen mindre än Jamie Breck utreda fallet, och Fox får anledning att kontakta honom. Men när Fox lär känna Jamie Breck lite närmare förändras hans bild av honom.

Miljöerna från kommissarie Rebus Edinburgh känns igen men annars är inget sig likt – Malcolm Fox är en helyllekille, en medelsvensson, åtminstone om man jämför med Rebus. Hans arbetsplats, polisens internutredningar, innebär också att möjligheterna i intrigen blir något kringskurna och det blir mycket politik och frågan om vem som kan lita på vem i ett internt maktspel. Jag tyckte det var mer spännande när det var mord och annat elände som utreddes och önskar att det blir mindre av politik i nästa bok. Det var också lite svårt att hänga med i ljudboken, mycket namn, platser, och det var lite otydligt vem det var som sa vad. Rankins prosa är dialogstyrd så det var långa stycken med repliker där det var lite svårt att uppfatta vem som talade egentligen. För övrigt är ju Rankin en duktig författare som kan sitt skrå och det är spännande och välskrivet. Jag ska definitivt kolla in nästa bok i serien om MalcolmFox, En Omöjlig Död. Ljudboken uppläses kompetent av Christian Fex…men som sagt, kanske skulle mer krut lagts ner på att skilja olika karaktärer åt i dalogen.

Det blir en trea! En bra deckare…även om jag sörjer att Rebus pensionerat sig…

Köp den här eller här!

Jämför bokhandlarnas priser på boken Misstro!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: