Läst: The Damnation Game av Clive Barker

The Damnation Game av Clive Barker (1985) – ♥♥♥♥
Sphere

Marty Strauss har just släppts ut från fängelset och får genast vad som verkar vara ett drömjobb – livvakt åt Joseph Whitehead, en av världens rikaste män. Marty märker att mr Whitehead är dödligt rädd, och det har han all anledning att vara. Joseph Whitehead har, i likhet med Faust, sålt sin själ till en demon för att få värdslig rikedom…och nu är det dags att betala skulden.

Det här är Clive Barkers debutroman från 1985, och den är mycket stark och obehaglig. Barker har en tendens att skriva utlämnande, beskrivande och naket och han målar upp groteska och otäcka bilder av incest, kannibalism och stympning. Mitt i allt finns det relativt oskyldige Marty som blir förälskad i Whiteheads dotter Carys och därför inte kan lägga benen på ryggen när demonen – Mamoulian – kommer för att kräva in sin skuld. Kontrasten mellan den korrumperade Whiteheads värld och Martys enkla syn på människan är tydlig. Ibland så blir man oerhört illa berörd…men ändå läser man vidare. Språket är poetiskt och vackert, även då han beskriver hemska saker, och historien är spännande. Jag tycker egentligen Barker är bäst när han inte blir för mycket science-fiction så det här är en av mina favoritböcker av honom. I andra böcker (Imajica, Galilee) blir det för mycket när andra världar och varelser ska beskrivas, jag föredrar hans mer avskalade historier. Förutom förstås hans novellsamlingar The Books of Blood, som verkligen visar hans räckvidd som författare.

The Damnation Game är inget för de kräsmagade…jag ger en fyra i betyg. En stark debutroman från en av de verkligt stora skräckförfattarna. Märkligt nog har aldrig Barker riktigt slagit igenom i Sverige…hoppas att det blir ändring på det.

Köp den här eller här!

Jämför bokhandlarnas priser på boken Damnation Game!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: