Läst: Låt de gamla drömmarna dö av John Ajvide Lindqvist

Låt de gamla drömmarna dö av John Ajvide Lindqvist (2011) – ♥♥♥
Ordfront förlag (recensionsex)

Det här är en novellsamling…och en samling andra texter, utdrag från sommarprogram i P1, manus från tv-serien Reuter och Skoog och annat smått och gott. Allt är inte bra, men det är som det är med novellsamlingar, man får lite av varje och för det mesta finns det något man gillar. Jag hade kanske för höga förväntningar på den här boken eftersom jag tycker Ajvide Lindqvist är så fantastiskt bra, och Låt den rätte komma in och Människohamn är två av mina absoluta favoritböcker! I den här boken finns ju fortsättningen på Låt den rätte komma in, man skulle få reda på hur det gick för Oskar och Eli! Bara en sån sak byggde ju förväntningar höga som hus.

Ajvide Lindqvist har skrivit två novellsamlingar, den här och Pappersväggar, och jag tycker nog att det formatet inte är det som passar honom bäst. Visst finns det noveller som jag gillade, Tindalos med Lovecraft-vibbar, Låt de gamla drömmarna dö om Oskar och Eli, och Ansiktsburk av Erik Pettersson med ett meta-format som gör det till en drift med sig själv. Men det finns också sånt som jag tycker är obegripligt och till och med ointressant (Män med ögon som blåbär och mjölk, Känner du Rudi Schmerz, Garnet). Ibland blir språket så poetiskt att storyn liksom faller bort. Det tycker jag är synd.

Nåja, jag läser i alla fall det han skriver med nyfikenhet och kommer att fortsätta göra det. Att inte gilla allt är ju novellsamlingars charm, men jag kommer att se mer fram emot nästa roman än en eventuell novellsamling. Det blir en trea i betyg från mig. Jag uppskattar mycket att Ajvide Lindqvist gör som den stora skräckmästaren Stephen King och bemödar sig om att skriva ett utförligt förord om hur han fick idéerna till de olika novellerna, det tycker jag är en extra bonus som jag har stort nöje av!

Köp den här eller här!

Jämför bokhandlarnas priser på boken Låt de gamla drömmarna dö!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: