Läst: Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist (2004) – ♥♥♥♥♥
Ordfront Förlag

Det är vinter 1981 i Blackeberg, en förort nordväst om Stockholm. I ett av hyreshusen bor tolvårige Oskar. Han är ensam, mobbad i skolan och drömmer om att hämnas på sina plågoandar. En dag rapporteras det att en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända. Så möter Oskar Eli. Hon är inte som alla andra.

Det här är en av mina absoluta favoritböcker. Det finns inget som är dåligt med den. Den vemodiga tonen, spänningen, de rätt råa skräckscenerna, kärleken som börjar spira mellan två ensamma och utstötta, och igenkänningsfaktorn för oss som var unga på 80-talet. Så. Jäkla. Bra. Precis som i Stephen Kings bästa böcker/noveller (Det, Pestens tid, Sommardåd) så är egentligen skräcken och vampyrerna av underordnad betydelse, det här är en bok om känslor och relationer och så finns det vampyrer med också!! Precis som mr King så skildrar Lindqvist samspelet mellan människorna i boken på ett suveränt sätt och jag tycker så mycket om huvudpersonerna, de känns levande och nästan som bekanta.  Sen finns det förstås riktigt smaskiga skräckscener för oss skräckfans, jag tänker närmast på scenen med Håkan i skyddsrummet…

Om du inte läst denna bok, lyckliga du som har en underbar läsupplevelse framför dig. Lyssna också gärna på ljudboken, John Ajvide Lindqvist läser sin egen bok och gör det fantastiskt bra, hans spröda och känsliga röst passar texten utmärkt! En femma i betyg. En stark femma, om jag kunde skulle jag dela ut en sexa! Vilken gigantisk debutroman!

Köp den här eller här!

Jämför bokhandlarnas priser på boken Låt den rätte komma in!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: