Lyssnat på: Gengångare av Jo Nesbø

Gengångare av Jo Nesbø (2012) – ♥♥♥♥
Piratförlaget

Harry Hole kommer tillbaka från Hongkong efter tre år.Oleg, Harrys styvson från förhållandet med Harrys stora kärlek Rakel, är misstänkt för mord, ett drogrelaterat mord som har kopplingar till handeln med den nya drogen fiolin. Men de som ligger bakom droghandeln, mäktiga och inflytelserika människor, vill inte att Harry ska lägga sig i.

Jo Nesbøs böcker om Harry Hole är en fantastisk serie. Jag tyckte de första böckerna av de nio inte var speciellt bra, även om jag senare läste om dem och ändrade åsikt, men sedan tog serien fart och Hole-böckerna är verkligen uppskattade efter förtjänst. Nesbø skriver på ett karakteristiskt sätt, med stora portioner svart humor, och håller läsarens uppmärksamhet fast genom att krydda texten med cliffhangers – man är helt enkelt tvungen att fortsätta läsa/lyssna för att få reda på hur det går för Harry! Harry Hole är en trasig man, alkoholismens klor river och sliter i hans själ och man kan känna abstinenssvetten sippra fram mellan boksidorna. Alkoholförbannelsen är verkligen fantastiskt beskriven. Harry är en sympatisk man med en stark känsla för vad som är rätt och fel (och detta har sällan något att göra med vad lagen säger) och man vill honom så väl. Det skulle vara så skönt att få se Harry lycklig. Han känns som någon man känner, eller i alla fall vill lära känna. Något jag inte gillade så förfärligt mycket var att  stora delar av texten berättades genom en person som heter Gustos perspektiv, i jag-form. Det tillförde handlingen en del viktiga saker men jag tyckte ändå inte om det.

Nesbøs tempo är snabbt och ger inte mycket tid över för att hämta andan. Underhållningsfaktorn är skyhög och texten är välskriven och behaglig. Jag ska INTE ge några spoilers hur boken slutar…även om jag gärna skulle vilja. Det blir en stark fyra i betyg, jag håller Pansarhjärta som något bättre än Gengångare men det är petitesser – läs den här boken. Kvalitetsunderhållning så det skriker om det!!

Det var om texten! Nu lite om uppläsningen!  Jonas Malmsjö läser mycket förtjänstfullt och låter precis så hårdkokt som man kan önska. Ett bra val av uppläsare som passar tonen i boken mycket bra!

Köp den här eller här!

Jämför bokhandlarnas priser på boken Gengångare!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: